Les 3 formes d’estimar segons els nostres vincles afectius

17 May, 2015   /    Inici   /    no comments

Tots busquem amor, és un fet, però la forma en la que busquem i ens relacionem amb les persones a les que els donem i rebem amor, depèn del nostre estil afectiu, aquest es basa en una teoria que parla sobre com els éssers humans ens relacionem amb aquelles figures importants en les nostres vides, des dels nostres pares, familiars, amics i la nostra parella; la teoría del vincle afectiu.

Què és la teoria del vincle afectiu?

Aquesta teoria va iniciar com un estudi científic que parla sobre la manera en què els nens responen a l’afecte que els seus pares els donen, i s’influència per la manera en què els pares cuidaven als seus fills. Es van identificar 3 estils afectius en els nens: Segur, Distant i Ansiós.

Si els pares d’un nen el deixen sol per un moment, la seva reacció variarà significativament depenent del seu estil afectiu (Segur, Distant o Ansiós):

 • Si el nen és segur: El nen continuarà el que està fent, i quan els seus pares tornin el nen els mostrarà afecte normal sense cap problema.
 • Si el nen és ansiós: El nen començarà a plorar i a buscar-los frenèticament, aturarà tot el que estava fent fins a trobar als seus pares, i quan els tingui de tornada, els mostrarà carinyo i afecte sense problema.
 • Si el nen és distant: El nen continuarà amb el que estava fent, semblarà que no s’adona que els seus pares s’han anat, i quan ells tornin, el nen se sentirà frustrat i li costarà mostrar afecte cap als pares.

La teoria del vincle afectiu en adults

L’estil afectiu que teníem de nens no és definitiu, és possible que ni tan sols recordis com eres de nen. Conforme anem creixent diversos altres factors influeixen en quin estil afectiu tenim en algun moment de la nostra vida, com ara: la nostra predisposició genètica i les nostres experiències.

En els adults la teoria del vincle afectiu no només descriu com ens relacionem amb els nostres pares, també inclou la manera en la qual ens relacionem amb figures d’autoritat, les nostres relacions socials, les nostres parelles sexuals i com responem a la necessitat de nens i adults majors malalts .

S’estima que aproximadament el 50% de la gent és segura, el 20% és ansiosa, el 25% és distant, i el 5% restant és una barreja entre ansiós i distant anomenat desorganitzat (es caracteritza per un apropament a les figures afectives, al mateix temps que un rebuig d’aquestes).

Quin estil d’afectiu tens tu?

En aquesta secció descriuré una mica sobre com cada estil afectiu veu la intimitat, lídia amb els seus conflictes, la seva actitud cap al sexe, la seva habilitat de comunicar els seus desitjos i necessitats i les expectatives de la seva parella i la relació. Tracta de ser objectiu a l’hora d’identificar-te a tu i a la teva parella.

Les persones amb un estil afectiu segur:

 • Les persones segures, estan còmodes expressant els seus sentiments
 • Són bons dissipadors de conflictes.
 • Són capaços de reconèixer quan estan equivocats.
 • Són excel·lents comunicant els seus sentiments.
 • No juguen i accepten que volen estar a prop de la seva parella.
 • Busquen intimitat i no els fa por ni preocupació planejar un futur.
 • Perdonen fàcilment.
 • Viuen el sexe i la intimitat emocional com la mateixa cosa.
 • Confien en la seva habilitat de tenir i mantenir relacions sanes.

Les persones amb un estil afectiu ansiós:

 • Les persones ansioses moren per estar amb la seva parella
 • Són excel·lents per detectar canvis en la relació.
 • Necessiten estar a prop de la seva parella.
 • Els agrada jugar i fer-li proves a la seva parella per veure si estan tan compromesos en la relació com ells.
 • Busquen intimitat i fan servir el sexe per estar més a prop de la seva parella.
 • Tenen un pujada i baixada d’emocions constant.
 • Solen pensar que la parella que tenen pot ser la seva última oportunitat de tenir amor.

Les persones amb un estil afectiu distant:

 • Les persones distants necessiten el seu propi espai
 • Gaudeixen estar sols, i gaudeixen tenir el seu espai personal.
 • Tenen criteris de la “parella ideal”, i mai estaran satisfets fins que la trobin.
 • Comparen constantment a la seva parella amb el seu ex.
 • Reprimeixen les seves emocions en lloc d’expressar-les.
 • S’enfoquen en les petites imperfeccions de la seva parella per distanciar-se.
 • Quan hi ha un conflicte es posen a la defensiva per aparentar ser més forts.
 • Eviten la proximitat física.
 • No són bons detectant les necessitats de la seva parella.

L’estil afectiu que funciona per a tu

És important recalcar que cap dels 3 estils és millor que els altres o que és dolent ser distant o ansiós, simplement cal identificar quin estil som i quin estil és nociu per a nosaltres.

Generalment voldràs estar amb un “segur”, ja que si ets ansiós, el segur t’entendrà i complirà amb les teves necessitats de comunicació i proximitat sense cap problema; igualment si ets distant, lel segur entendrà el que necessites i et donarà el teu espai. Afortunadament per a tu aproximadament la meitat de la població és de tipus “segur”, malauradament la majoria dels segurs tenen menys rotació de parella i tendeixen a trobar una parella i quedar-se amb ella.

Si ets segur, et pots beneficiar l’estar amb qualsevol dels 3 estils, estar amb altra persona amb un estil afectiu de tipus “segur” no necessàriament vol dir que sigui millor, pots estar bé amb algú ansiós o distant, sempre que hi hagi molta comunicació entre vosaltres i entenguis i t’adaptis a les seves necessitats.

Amb quin estil identifiques en tu? Quin estil identifiques en la teva parella?

Autor: Carlos Sandoval (http://carlos-sandoval.com/acerca-de-carlos-sandoval)

Sobre l'autor:

L'autor encara no ha introduit cap dada sobre el seu perfil.

Has d'iniciarsessio per publicar un comentari.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies. CERRAR