Ferides emocionals: Com curar el passat per viure plenament el present

19 April, 2015   /    Inici   /    no comments

Hi ha gent que opina que revisar el passat és una pèrdua de temps i que allò important és concentrar-se en el present. Moltes vegades aquest raonament neix de la por al dolor que produeix recordar aquest passat. Aquesta fugida cap endavant el que produeix és precisament l’efecte contrari del que es pretén aconseguir: ser feliç avui, en aquest moment. Una metàfora que podria il·lustrar aquest mecanisme seria com si un al·lèrgic a la pols va ficant sota de la catifa tota la brutícia per no veure-la i pensa que així no l’afecta.

No hi ha dubte que el passat ja no existeix, però per bé o per mal, el que ets actualment l’hi deus al teu passat. Totes les decisions que has pres, cada camí que has deixat enrere i cada experiència que has viscut t’han convertit en la persona que ets avui. Algunes situacions han propiciat aprenentatges valuosos, però és probable que altres fets t’hagin ferit i continuïn determinant el teu comportament, encara que no siguis plenament conscient, ja que el teu cervell guarda la teva experiència emocional.

En altres ocasions el problema no rau en les experiències traumàtiques sinó en les creences que vas adquirir durant la infància i que no et permeten avançar. Per això és tan important que miris enrere, revisis el teu passat i t’alliberis del pes que representen tant els problemes no resolts com les creences limitants. D’aquesta manera podràs concentrar-te en viure el present, una vegada que hagis alliberat teu cervell de la càrrega del passat.

Ferides emocionals: Quan el passat encara és present

És cert que no pots canviar el passat, moltes de les decisions que has pres no tenen marxa enrere i no tens el poder per esborrar les experiències que ja has viscut. No obstant això, pots canviar la visió que tens d’aquests fets, pots aconseguir que deixin de causar dany i, sobretot, pots impedir que es converteixin en un obstacle que t’impedeixi seguir endavant.

En moltes ocasions, quan es viu una experiència particularment dolorosa, les emocions prenen el comandament i dificulten pensar amb claredat. Aquest bloqueig emocional t’impedeix analitzar la situació amb objectivitat, és com si esborrés de cop tots els possibles aspectes positius fent que et centris només en els negatius, la qual cosa desencadena sentiments d’impotència, ràbia i tristesa.

En alguns casos, quan sents que la situació et sobrepassa, simplement ets incapaç d’acceptar-la i aquest record continua generant emocions negatives que condicionen les relacions que estableixes amb els altres o amb tu mateix. Com a resultat, apareixen problemes d’autoestima i un profund ressentiment.

De fet, quan no aconsegueixes interioritzar les conseqüències de determinades decisions o de certes situacions, el passat torna una i altra vegada, però no sempre ho fa a través de record, sinó que adopta la forma de pors, inseguretats i recriminacions… Són les ferides emocionals que el teu cervell encara no ha cicatritzat.

Crec que val la pena dedicar-li un temps (curt, ja que els psicòlegs comptem ja amb tècniques molt potents que produeixen canvis ràpids) a “netejar d’escombraries emocionals” el nostre cervell, precisament per poder concentrar-nos en aquest present sense els llasts del passat.

Entén que no estic parlant que delectar-se en el dolor sigui beneficiós. De res serveix simplement “donar-li voltes al que va passar”. Per curar el passat cal treballar amb tècniques psicològiques específiques per curar les ferides emocionals.

Com curar el passat perquè no ens faci mal?

El treball psicoterapèutic és essencial per curar el passat i detectar les vivències traumàtiques o les creences heretades que laceren el nostre jo. El principal objectiu d’aquest tipus de teràpia consisteix a treballar des de la seguretat de la consulta amb les memòries guardades en el teu cervell de les experiències que t’estan limitant en el present, ja sigui conscient o inconscientment, per poder acceptar-les, tant des del punt de vista racional com emocional. D’aquesta manera deixaran de limitar el teu futur.

Recorda que l’important no és el que va passar, sinó com tu ho vius ara. El passat ja no existeix, el que perdura és el record que guarda el teu cervell, que gràcies a la investigació sabem que mai és fidedigne. Per tant, no es tracta d’esborrar l’esdeveniment de la teva ment, sinó que ho puguis integrar d’una altra manera, de manera que no et danyi. Com el nostre cos cicatritza les ferides perquè no ens facin mal, també el nostre cervell, ens permet “reprocessar” el dolor emocional.

Existeixen diferents tècniques per curar les ferides emocionals i curar el passat, una d’elles és la hipnosi clínica. A través d’una tècnica especial anomenada “regressió” el psicòleg aconseguirà accedir a la teva ment inconscient per descobrir quins són els continguts que t’estan fent mal. Una vegada detectat el record, podràs focalitzar-te en aquest per modificar la teva percepció sobre el que ha passat i canviar les memòries emocionals negatives associades a aquest esdeveniment. La hipnosi ericksoniana en particular, també és una altra via per treballar des de la hipnosi molt eficaç per canviar les creences limitants heretades i alliberar-se dels condicionaments rebuts.

Una altra tècnica particularment eficaç per enfrontar els traumes és EMDR (https://elcosilesemocions.wordpress.com/la-terapia-emdr/). A través de l’estimulació bilateral el cervell rep l’ajuda que necessita per processar el fet en qüestió i arxivar-lo, però despullant-lo de la seva càrrega negativa. A més, en molts casos la persona fins i tot aconsegueix recordar successos positius associats a l’esdeveniment que abans no podia percebre.

Una altra alternativa terapèutica per solucionar el passat és el mindfulness, una tècnica a través de la qual es potencia una consciència plena i s’estimula el processament a nivell de les capes subcorticals. Així podràs assumir l’experiència emocional i, alhora, alliberar-te del seu impacte negatiu.

La utilització d’una o altra tècnica s’haurà de valorar tenint en compte les característiques del pacient, així com la problemàtica que presenta i les seves preferències.
Autora: Rosario Linares (http://www.elpradopsicologos.es/author/rosario/)

Sobre l'autor:

L'autor encara no ha introduit cap dada sobre el seu perfil.

Has d'iniciarsessio per publicar un comentari.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies. CERRAR