Per què el Nadal crea tristesa?

21 December, 2012   /    Inici   /    no comments

Les llums, els adorns, els bons propòsits i els missatges de pau i felicitat que arriben per tot arreu durant el Nadal no sempre comporten un estat d’ànim d’alegria i benestar. De fet, són unes dates en les que moltes persones no poden evitar recordar els seus éssers estimats que ja no hi són i entrar en un estat de tristesa i malenconia que és important saber reconèixer i afrontar.

Tal com adverteixen un gran nombre de psicòlegs, que la societat en general hagi impulsat, segons sembla, gairebé una exigència que aquestes dates són per viure-les amb “esperit nadalenc”, és a dir, envoltats de la família i els amics i sentint només emocions positives, és un greu error.

No només perquè els sentiments o el moment concret que travessi una persona no han de coincidir amb la resta sinó perquè, a més, precisament aquest corrent del que “s’ha de fer” pot generar un sentiment de culpabilitat i marginació que, lluny de millorar el dol personal, complica les seves emocions.

En aquests casos, els professionals recomanen no perdre mai de vista el fet que els individus tenen dret a estar tristos, sobretot perquè és una reacció lògica i natural, per exemple, quan hi ha una pèrdua relativament recent.

Igualment, aposten per compartir aquests sentiments amb els éssers estimats i que aquests empatitzin amb aquest dol de la mateixa manera que, en moments d’esperança o alegria, també es busca la companyia de familiars i amics.

Encara que aquestes circumstàncies no són les úniques que provoquen desassossec en aquesta època. Segons afirmen des de diversos col·legis de Psicòlegs, la complicada situació econòmica que es travessa actualment, així com la perspectiva que aquesta pugui seguir així (elevades xifres d’atur, augment de la pobresa, pèrdua de la qualitat de vida, etc.), estan generant un major nombre de casos d’ansietat, que s’accentua en aquestes dates i que poden, fins i tot, derivar en depressió.

Els motius són diversos. Per exemple, hi ha la frustració que pateixen moltes persones per no poder viure el Nadal com altres anys millors o, fins i tot, el bombardeig mediàtic que crea una necessitat consumista que no pot ser satisfeta.

Davant aquesta situació, la recomanació majoritària dels psicòlegs és intentar no caure en la febre de la despesa que es deslliga gairebé sense control i, sobretot, mirar el futur sent conscients de la situació però sense perdre l’energia per poder millorar les circumstàncies actuals.

 

AUTOR: MundoPsicologos.com

Sobre l'autor:

L'autor encara no ha introduit cap dada sobre el seu perfil.

Has d'iniciarsessio per publicar un comentari.

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies. CERRAR